Friday, October 23, 2009

Hari Alam Sekitar @ Environmental Day


Program ini berlangsung kira-kira selepas hari raya aidilfitri yang lepas. Setiap kuliah bagi subjek TSE, Alam Sekitar akan mendapat task masing-masing misalnya pembersihan sungai samak, projek warga, projek baja organik dan lain-lain. Semua task dipersembahkan secara ringkas pada majlis penutup. Segalanya berakhir dalam majlis penutup jam 5 petang yang dihadiri oleh Naib Canselor UPSI, Prof. Dato' Dr. Aminah bt. Ayob serta pensyarah-pensyarah kanan Biologi.

Wacana Buku

Program ini merupakan anjuran Perpustakaan Tunku Bainun, UPSI dengan kerjasama Fakulti Sains & Teknologi, UPSI. Wacana ini mengupas dengan mendalam tentang buku yang berjudul "Biotechnology: An Introduction". Tahniah buat panel yang terlibat iaitu Dr Noman D. Salih dan Dr Fatimah Mohamad yang merupakan Pensyarah Kanan di Jabatan Biologi. Buku tersebut diulas dengan terperinci dari segenap aspek termasuk bahasa, etika dan sebagainya. Memetik kesimpulan yang diucapkan oleh moderator, Dr Haniza Hanim yang menyatakan bahawa buku yang ditulis oleh Susan Barnum ini adalah sesuai untuk semua pembaca dengan bahasa yang mudah difahami dan susun atur yang baik. Di samping perlu ada penambahbaikan terutamanya dalam memasukkan fakta-fakta penting dan gambarajah yang berwarna supaya lebih menarik agar dapat menambahkan minat kepada pembaca.

Antara hadirin yang hadir memeriahkan majlis selain ingin mendapatkan input berguna. Tahniah buat Jabatan Biologi UPSI, pensyarah-pensyarah kanan dan Fakulti Sains & Teknologi keseluruhannya.

Thursday, October 22, 2009

Biotechnology exhibition

Berlangsung selama 2 hari berturut-turut. Pameran diadakan di Bangunan Canselori UPSI berhampiran Fakulti Sains & Teknologi. Di bawah seliaan Dr Haniza Hanim bagi subjek Bioteknologi, TBT 2013.



Penghasilan etanol daripada bijirin pulut dan barli. At last, ethanol have been produced! Alhamdulillah. Good job guys =)


Tapai pelbagai perasa - pisang, keladi, nenas, strawberi dan banyak lagi. Segalanya atas kreativiti ahli kumpulan.


Bahan bakar yang dihasilkan daripada sabut kelapa.
Credit to all groups that involved in the exhibition. Good job guys!

Wednesday, October 21, 2009

Field Trip to Kuala Selangor

Dalam dua minggu lepas, hari-hari berlalu dengan penuh makna...jadual harian sesak dengan pelbagai aktiviti...mungkin sebab final year kot...semua subjek ada projek. Jom flashback balik satu persatu sebab ana tak sempat nak update on the spot bagi setiap kejadian yang berlaku.

Subjek: Ecologi
Pensyarah Subjek: Dr. Husni
Tarikh: 10 Oktober 2009 (2 hari 1 malam)
Pensyarah Pembimbing: Dr Haniza

Task 1:
Tempat pertama adalah ke Taman Alam Kuala Selangor, Bukit Malawati. Kami perlu selesaikan task pertama iaitu observe lutong, the silver leaf monkey atau nama saintifiknya Trachypithecus cristatus. Such a good experience there! Bukan selalu dok observe binatang ni... dah la lama nk observe tu. Bayangkan 10 orang ahli kumpulan dikehendaki observe pergerakan, perlakuan, sikap si lutong ni dalam masa 1 jam. Lutong ni bukan seekor je..tapi mereka hidup dalam berkumpulan. Lebih kurang macam kera juga la... Kami perlu ikut jejak lutong ni sampai cukup masa yang diperlukan tu...lutong-lutong ni bukan duduk diam je...diorang ni lompat-lompat ke pokok lain. So, kami terpaksalah ikut...kena jejaki diorang supaya tak hilang dari pandangan untuk elak tertukar kumpulan lutong lain yang ada di situ.

Pengunjung dibenarkan beri makanan pada lutong. Spesis lutong ni jinak, tak macam kera. Kalau diorang nak makanan daripada kita, diorang akan hulur tangan tanda 'meminta'. Tak macam kera, diorang ragut terus. Moral value di sini, minta izin dari tuan sebelum ambil/pinjam barang. Lutong pun tahu minta izin. hehehe =)

Ini adalah keunikan spesis lutong. Si baby lutong berwarna emas. Bulunya berbeza daripada lutong dewasa yang berwarna kelabu supaya semua ahli dalam kumpulan tersebut memberi keutamaan kepada si baby dalam keadaan apa sekalipun terutamanya perlindungan. Subhanallah! betapa ciptaan Allah sangat unik dan halus.

Task ke-2: Malamnya, kami ke Kampung Kuantan di Kuala Selangor. Kuantan bukan ada di Pahang je, Selangor pun ada juga.Satu lagi ciptaan Allah yang sangat unik. Kelip-kelip atau fireflies sangat terkenal di kawasan ini. Lampu kelip-kelip yang kita pasang masa hari raya tu mengaplikasikan kelip-kelip yang sebenar. Dulu ada iklan tentang bekalan elektrik di tv pasal kelip-kelip. Penggambarannya di buat di sini dengan kerjasama pihak TNB. Kampung Kuantan adalah satu-satunya tempat yang terkenal dengan spesis ini. Kawasan ini dijaga rapi tanpa sebarang pencemaran sebab tu sampan digunakan untuk bawa penumpang melihat kelip-kelip di sepanjang sungai. Kelip-kelip tidak suka pada gangguan bunyi dan pencemaran air. Kalau sahabat-sahabat ada masa, pergilah melawat ke sana!

Task ke-3:
Mengkaji pokok bakau di Taman Alam Kuala Selangor.

Setiap pengalaman sangat berharga. Terima kasih buat semua kawan-kawan yang turut serta dalam field trip sepanjang semester ini. Buat adik-adik junior, kamu juga akan berpeluang untuk merasai pengalaman sebegini juga insyaallah. Biology is a wonderful course at UPSI!

Let's Flash Back

10hb, jam 2ptg-
field trip to kuala selangor (subjek ekologi)

13 dan 14hb -
Biotechnology exhibition (Pembentangan projek Bioteknologi di Bangunan Canselori, UPSI)

14hb, jam 230-5ptg -
Wacana Buku di Dewan Serbaguna Perpustakaan UPSI.

14hb, jam 830-10mlm -
Majlis Hari Raya Interaksi Persatuan Bahasa Arab, UPSI di Dewan Seri Tanjong

15hb, jam 8pg hingga 5ptg -
Hari Alam Sekitar (subjek Alam Sekitar) di Auditorium Utama UPSI

Thursday, October 15, 2009

A list of human emotions

'A life rich with emotions is a rich life'

Pelbagai emosi atau perasaan telah dikurniakan daripada Allah S.W.T. kepada manusia. Manusia sememangnya kaya dengan emosi. Kepelbagaian emosi adalah keunikan akal. EQ merupakan satu potensi di dalam diri manusia yang berhubung kait dengan emosi.

Dunia pasti tawar tanpa emosi yang dikurniakan. Terserah kepada kita untuk mengawal emosi tersebut kerana dengan adanya satu emosi negatif akan menyebabkan segalanya berubah.

Antara emosi yang sering wujud dalam kehidupan seharian kita,
7 emosi positif:
Keinginan, Keyakinan, Cinta, Seks, Azam, Romans dan Harapan

7 emosi negatif:
Rasa takut, Kecemburuan, Kebencian, Pembalasan dendam, Keserakahan, Tahyul dan Kemarahan
(http://fmtt.blogspot.com/2008/07/assalamualaikum-dan-salam-sejahtera_31.html)


Bagaimana manusia mengawal perasaan mengikut kehendak Islam?

3 cara mengawal emosi
Seorang ulama tasawuf, Yahya bin Mu’az al-Razi telah memberi panduan berkenaan cara mengawal emosi. Beliau berkata hendaklah kita menjaga 3 perkara yang menjadi habuan orang mukmin iaitu :

1. Apabila kita tidak dapat memberi kebaikan kepada orang lain, jangan pula menyusahkan dia

2. Apabila kita tidak sudi menyukakan hatinya, jangan pula kita menyebabkan dia berdukacita

3. Apabila kita tidak mahu memuji dia, jangan kita cela dia.

Wednesday, October 7, 2009

Kikis kikir dalam diri

Kikir adalah sifat mazmumah yang wujud dalam diri. Ia perasaan negatif yang kadang-kala membelenggu hati juga akal. Kikir lebih difahami dengan definisi berkira, lokek, atau penggunaan kata yang agak kasar ialah kedekut.

Kadangkala, apa yang kita ada tidak mahu dikongsi dengan orang lain yang memerlukannya. Kadangkala, apabila kita lebih daripada orang lain, sukar untuk diberikan kepada mereka.

"Ala...xpe la, nape dia tak beli sendiri...padan muka!"

"Hmmm....kalau aku bagi dia, nanti tak cukup untuk aku pulak....lain kali je la kongsi"

Astaghfirullahal'azim....

"Sesiapa yang melakukan kebaikan walaupun sebesar zarah akan tetap diberi penjelasan. Dan barang siapa yang melakukan kejahatan walaupun sebesar zarah, maka dia juga tetap akan diberi pembalasan."
(Surah al-Zalzalah, ayat 7 dan 8).


Firman Allah di atas perlu dipegang sekuat mungkin. Allah Maha Melihat. Kenapa perlu risau?
..................................................................
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu,
dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu;
Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
(al-Baqarah: 216)

Kita tidak tahu disebalik perkongsian tersebut...
Allah ingin titipkan sesuatu buat kita di akhirnya mungkin.
....................................................................
"Sesungguhnya, Kami telah menjadikan apa yang ada di bumi sebagai perhiasan baginya, agar Kami menguji mereka siapakah di antara mereka yang terbaik perbuatannya." (al-Kahfi: 7)

Allah ingin menguji setiap hambaNya siapa di antara kita yang baik dan buruk sifatnya sesama makhluk.
......................................................................
Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda,
“Orang kikir yang sebenar-benarnya kikir ialah orang yang kikir dalam menyebarkan Salam.”

Saturday, October 3, 2009

Tissue Culture Mini Project

Lab yang terakhir untuk course Biotechnology rabu lepas bersamaan 30hb Nov ialah Tissue Culture Mini Project.

Kultur tisu tu apa ye?
Kultur tisu merupakan satu cara menghasilkan anak pokok yang lengkap bermula dengan sebahagian kecil tisu tumbuhan dalam explant seperti
daun, batang atau sel yang dikulturkan dalam media secara steril ataupun aseptic untuk tumbesaran. Ia juga dikenali sebagai satu teknik memelihara sel atau cebisan tisu haiwan dan tumbuhan secara in vitro. In vitro merujuk sesuatu yang dijalankan di luar badan organisma, umumnya di balang kaca ataupun tabung uji.
(Maklumat lanjut di http://cool-ron98.freeservers.com/kulturtisu.htm).

Kali ini, satu kumpulan kecil diperlukan (3 orang). Setiap kumpulan kecil akan memilih satu daripada 3 jenis tumbuhan sebagai sampel iaitu jantung pisang, betik dan lobak merah. Segalanya perlu berada dalam keadaan steril apabila masuk ke dalam bilik khas. Gambar di bawah di ambil daripada luar bilik khas supaya tidak mengganggu persekitaran yang steril.

Prosedur pemindahan explant secara ringkasnya adalah seperti berikut:
1. Didalam transfer box, bahan-bahan berikut disediakan:
* 3 botol berisi sterile water
* 1 botol kecil berisi alkohol untuk pensterilan penyepit dan pisau
* penunu bunsen sentiasa dinyalakan untuk memanaskan pisau/penyepit yang telah direndam dalam alkohol
* tabung uji berisi medium

2. Explant yang direndam dalam larutan 10% bleach dibilas dalam 3 bekas berasingan yang mengandungi sterile water. Explant kemudiaannya dikerat kepada beberapa bahagian menggunakan pisau dan penyepit steril. Kepingan explant kemudiannya dipindahkan kedalam test tube berisi medium menggunakan penyepit. Test tube berisi explant kemudiannya ditutup dan dipindahkan ke rak yang disediakan.

Maklumat diperoleh daripada:
http://kulturtisu.blogspot.com/ http://scientech-ptc.blogspot.com/


Thanks guys for your cooperation during the lab session =)

Kenangan berpuasa di UPSI

Sedar tak sedar tahun ni, 1430H (2009) adalah adalah tahun terakhir menyambut Ramadhan di UPSI. Dah 4 tahun sambut Ramadhan di sini. Terawih adalah kenangan terindah. Setiap surau kolej-kolej UPSI akan diimarahkan dengan meriahnya. Kalau di Kolej Harun Aminurrashid (KHAR) terawih diadakan di foyer sebab penghuninya terlalu ramai.
Kekadang nak juga berubah angin...terawih di Surau Annur, dalam kampus. Iftar...
Bila dah berjauhan dengan family, kawan adalah yang paling rapat. Berbuka puasa beramai-ramai. Bebudak Biologi sem 7, bila dah nak balik raya baru sibuk nak iftar sekali. Katanya dah sem last, bukan selalu buka puasa ramai-ramai. Kami berbuka puasa di P'your. Walaupun menu tak seberapa tapi kenangannya tetap manis.Persatuan tak di lupa walaupun dah resign. Syukran buat adik-adik yang anjurkan iftar PBA. kenangan terakhir bersama antum =)
Sempat lagi buat bubur kacang untuk semua walaupun assignment bertimpa-timpa. Syukran buat akh Hakim sebab tolong belikan barang-barang untuk buat bubur ye. Insyaallah dapat saham pahala sekali. Duit minyak ganti dengan bubur ye (^^,)

Di petang dan malam raya...

Salam'alaik buat semua...
Sedikit kekangan yang tak dapat dielakkan menyebabkan blog ana tak diupdate.
Balik daripada cuti raya lepas, terpaksa mengadap komputer untuk settlekan tesis yang masih dalam separuh jalan. Jom imbas kembali apa yang telah berlaku pada petang dan malam Hari Raya Aidilfitri lepas!

Tiap-tiap tahun famili akan balik ke kampung sebelah mama. Abah setuju je bila mama ajak balik..hehe takde gaduh-gaduh pun. Pagi sebelum raya anak-anak tok (adik beradik mama) sibuk tolong tok sediakan persiapan untuk esoknya. Biasa la... nak buat ketupat kena ada daun pisang! Tahun ni tak buat ketupat daun palas.Tahun ini famili ana susah nak berkumpul. Sepanjang Ramadhan ana dan abang cik masih di universiti masing-masing. Dah nak dekat raya baru boleh nak balik. So, petang raya tu kami ambil kesempatan going out together! Abah ajak gi shopping kat bandar Taiping sebab kampung dah dekat dengan sana. T-shirt kaum lelaki mahal rupanya....huhu Tahun ni semua dapat t-shirt harga RM40 ke atas. Tapi ada diskaun la sket...mama kata xpe, bukan selalu..heheBunga api!!! perkara yang paling sinonim dengan raya...seronok tengok sepupu dan anak-anak kecil main bunga api. Ada yang takut dengan api...ada yang terlebih excited dengan api...ada yang tak boleh dengar bunyi mercun...macam-macam hal ada. Dah lama tinggalkan kenangan tu sebab sekarang dah 'tua' huhu...