Tuesday, November 24, 2009

Pelangi pagi di KHAR


Pemandangan daripada tingkap rumah 1.6.2 bilik nombor 2, Kolej Harun Aminurrashid. Kebetulan hujan renyai pagi tu...beberapa hari sebelum tinggalkan segalanya.


Akhirnya, semester tujuh sampai ke penghujungnya.
segalanya telah berlalu dengan lancar...segalanya!
Untuk praktikum, hold on dulu =)
kini, menghitung saat yang berbaki sebelum kaki meninggalkan KHAR, UPSI dan seterusnya Tjg Malim
seorang demi seorang tinggalkan KHAR.
Aiiishhh...sayu pulak hati.
Manakan tidak, sejak semester 1, Julai 2006 menetap di KHAR until now.
Almost 4 years!

i'm gonna miss all my friends
i'm gonna miss all the lecturers
i'm gonna miss KHAR
i'm gonna miss UPSI
i'm gonna miss Tjg Malim
i'm gonna miss every single things here

Tanjong Mu'allim...tempat kita mencari, menggali, mengorek, menadah, menyedut segala ilmu yang ada. moga Allah memberkati ilmu yang diperoleh
Segala cerita bercampur dalam memori jangka pendek dan jangka panjang.
Simpanlah ia. Yang manis dijadikan kenangan, yang pahit dijadikan pengalaman.

Sunday, November 22, 2009

Syahidmu di sana senyum bidadari

Suara Duka Angin Gazza, Gegar Jantung Bumi Kita
Nyawa Anak Di Hujung Senjata, Tangisan Bonda Hanya Sia-sia
Masirah Anak Al-durrah, Netzarim Bermandi Darah
Begitu Megah Mata Memandang Dusta
Masirah Dalam Amarah, Hilang Kalam Kebenaran
Kudrat Alam Hanya Menjadi Rebutan
Berbaris-barislah Ke Satu Arah
Jangan Sampai Berpisah Menyusun Langkah Mencari-cari Erti Kedamaian
Di Dalam Jiwa Tersirat Jawapan
Masirah Anak Al-durrah, Netzarim Lambang Perjuangan
Kita Menanti Tangan Pembelaan, Masirah Dalam Amarah
Hilang Kalam Kebenaran, Kudrat Alam Hanya Menjadi Rebutan
Masirah Anak Al-durrah, Netzarim Lambang Perjuangan
Kita Menanti Tangan Pembelaan
Masih Menanti Tangan Pembelaan

Lagu Masirah dinyanyikan oleh M. Nasir dan liriknya ditulis, S.Amin Shahab.

Muhammad Rami Jamal ad-Durrah, anak Palestin berusia 12thn yang menyabung nyawa ditembus peluru Yahudi Israel sekitar thn 2000, saat berlakunya pertembungan berdarah antara polis Israel dan warga Muslim Palestin di Netzarim, Jalur Gaza. Peluru serdadu Israel menerpa ke susuk Muhammad ad-Durrah yang berada di dalam pelukan ayahnya. Akhirnya kaku terkena empat tembakan di pangkuan si ayah. Al-Fatihah buat semua mujahid di sana.

Saudaraku...
Perjuanganmu di sana impianku selalu, Jihadmu di sana harapanku selalu, Syurgamu di sana cita-citaku, Tangismu di sana menyejukkan bumimu, Syahidmu di sana senyum bidadari, Dinginmu di sana selimut Firdausi, Cintamu di sana cinta abadi.


*petikan daripada penulisan Abban Lo'baw. Syukran, ukhti Jamilah hadiahkan ana buku ini. Akan dihabiskan dalam masa terdekat, insyaAllah =)

Monday, November 16, 2009

Anak mama dah pandai solat...

Dinihari terasa penuh dengan kerinduan...
Rindu pada ibu yang telah melahirkan...mendidik...mengasuh...segalanya.

Teringat masa dulu-dulu...dalam umur 6 tahun, mama ajar ana solat...
Mama nurse dekat Hospital Kulim. Kalau mama tak kerja shif petang, lepas asar mama duduk tepi sejadah tunggu ana dengan akh ana...nak check bacaan dalam solat kami...salah ke tak...siap la...rotan di sebelah.

Tak kira masa tu tengah buat apa pun, kena juga solat depan mama...tak pakai baju yang sesuai pun takpe...kena juga. Ada suatu hari pakai baju kembang, mama kata "jom, hari ni mama nak check bacaan kak. Mai tunjuk kat mama..."
Hmmm...Kalau malas, kena rotan kat betis...huhu...mama ajar setiap bacaan dalam solat.

Hari ini anak mama dah pandai solat...alhamdulillah. Doa titipan setiap kali solat untuk mama dan abah. Terima kasih atas didikan mama dulu...kena rotan pun xpe =)

Sunday, November 15, 2009

Jom pantau makmal Sains UPSI

Makmal Sains di UPSI
Jom buat pemantauan berkaitan makmal di UPSI di Bangunan Pakar (bersebelahan SITC). Peralatan yang cukup lengkap. Syabas kepada pihak pengurusan makmal dan Fakulti Sains dan Teknologi UPSI.

Tingkat 2 adalah makmal Kimia manakala tingkat 3 dan 4 adalah makmal Biologi. Bukan saja-saja pantau, mungkin ada informasi berguna dalam penyediaan makmal. Boleh diaplikasikan di sekolah kelak =)

Makmal Kimia~

Lengkap dengan segala kemudahan, teratur dan selamat.
Terima kasih buat pembantu makmal kimia, En Ibrahim yang melayan kerenah kami, pelajar sem 7 untuk menyiapkan projek Bioteknologi yang lepas. Macam-macam kes ada, nak pinjam yang tu la...yang ni la...hehe... En Ibrahim, 5 set penyulingan tu kami dah hantar tau =)

Kebuk wasap

Chemical solutions
.........................................................................................................................................................

Makmal Biologi~

Pensyarah-pensyarah Biologi yang caring ~Thanks alot Dr Haniza =)

Bilik khas untuk menjalankan projek kultur tisu dan projek mikrob

Alatan komputer yang canggih:
Demonstrasi daripada Dr Haniza untuk mendapatkan data daripada sampel DNA (gel elektrolisis)

Terima kasih buat semua staf di Bangunan Blok Pakar terutama di makmal biologi: Pn Erawati, Pn Ira, Pn Lily, En Haizi, En Adi dan En Khairul...semua-semua la...yang telah membantu kami sepanjang kami di UPSI.

Saturday, November 14, 2009

KeredhaanMu

Ya Allah, Ya Tuhanku
HambaMu merindukan
Rahmat kasih sayangMu
Dan jua keredhaanMu
Dalam hidupku

Meskipun ku ulangi dosa noda
Yang menjanjikan azab sengsara
Namun ku sedari
KeampunanMu tidak bertepi

Ku akui diri ini
Hamba yang mungkir pada janji-janji
Jadikanlah taubat ini yang sejati
PadaMu Ilahi

Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku
Ya Allah, redhakanlah kehidupanku
Moga terhapus penghijab kalbu
Antara Kau dan aku

Tuhan,
Ku zalimi diri ini
Andai Kau tak ampuni dan rahmati
Alangkah ruginya diri

Tuhan,
Jangan Kau palingkan hati ini
Setelah Kau beri hidayah
Sesungguhnya Kau Maha Pengasih

(Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.)

Tuesday, November 10, 2009

Prebet Sapu


Menghitung sisa-sisa minit yang berbaki sebelum kaki melangkah meninggalkan Tanjong Muallim ini, segalanya di rasakan sangat manis. Setiap hal di ambil kira dalam meniti kehidupan sepanjang 7 semester di UPSI. Salah satunya ialah perkhidmatan prebet sapu. Walaupun tidak dihebahkan secara besar-besaran namun perkhidmatan ini sangat diperlukan oleh penuntut yang tidak mempunyai kenderaan sendiri. Kalau di tanya pada yang bermotosikal atau berkereta semestinya tidak tahu, tidak disenangi atau senang kata (mungkin) menyampah dengan adanya pakcik-pakcik prebet ini.

Berbeza pula kalau di tanya pada yang tiada kenderaan. Pakcik-pakcik ini yang sedikit sebanyak membantu dalam urusan seharian di UPSI. Manakan tidak, kekadang bas UPSI tidak ada bila ia diperlukan dalam masa yang terburu-buru. Misalnya nak ke klinik atau ke pekan. Pakcik-pakcik prebet inilah yang membantu. Walaupun bayarannya tidak menentu tetapi tidak salah kalau saya katakan bayarannya berpatutan dengan kedudukan kita yang berstatus pelajar dan lebih murah berbanding teksi yang ada.

Bagi yang menggunakan perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu (KTM), prebet sapu diperlukan untuk sampai ke stesen KTM. Begitu juga daripada stesen KTM ke rumah/kolej semula selepas balik dari kampung. Walaupun seawal jam 3 atau 4 pagi, pakcik-pakcik prebet sapu ni tidak kisah untuk memberi perkhidmatan mereka. Memanglah mereka dapat bayaran daripada penumpang...tetapi cuba buka fikiran kita ke konteks yang lebih besar. Kalau yang mahasiswa, bila sampai je di stesen KTM, kawan dah tunggu di atas motosikal. 5 minit dah sampai rumah. Mahasiswi macamana pula keadaannya? Bukan nak salahkan sesiapa...tetapi inilah realitinya pada yang menggunakan
public vehicle. Siapa yang tolong gadis-gadis ni supaya selamat sampai ke rumah masing-masing sekitar jam 3-4 pagi? Siap bagi nasihat, "kamu jangan naik kereta yang pemandunya India, bahaya, kekadang diorang charge mahal."

Di dalam konteks yang lebih luas, pakcik-pakcik ini membantu anak-anak muda Islam umumnya dalam proses berjihad. Diorang juga mendapat saham pahala! Subhanallah...
Artikel kali ini sengaja ditulis bagi mengingati jasa pakcik-pakcik prebet sapu yang ada di sekitar UPSI.
(*tolong promote sekali nie hehe...)

Untuk adik-adik junior UPSI, carilah pakcik-pakcik prebet yang 'ok' daripada senior-senior kamu ye. Insyaallah, apa-apapun kita letak segala kepercayaan pada Allah...sebab kita tidak tahu disebalik hati-hati manusia.

Wednesday, November 4, 2009

The Pen, Eraser & Ruler


Musim final exam dah sampai. Untuk peperiksaan yang terakhir di UPSI, 4 paper semuanya.
3hb : Chemistry (TKU 1023)

9hb : Ecology (TBE 3013)

13hb : Biotechnology (TBT 3013)

19hb : Science Environment (TSE 2013)


" I have secret for success

I found them in my pencil case
Red pen said think right for your life

Blue pen said do well in your jobs

Black pen said positive thinking towards others

Eraser said erases your bad attitude and…

Ruler said walk straight way and don’t look back
"

Credit to ukhti Syazwani because sharing such a beautiful words.


Selamat menduduki final exam buat semua warga UPSI dan juga sahabat-sahabat di universiti lain. Moga Allah permudahkan segala urusan kalian, insyaallah.
Buat sahabat-sahabat semester 7, do your best untuk exam yang terakhir di UPSI. Lepas ni dah nak jadi cikgu-cikgi semuanya…insyaallah. Good luck guys =)