Thursday, July 30, 2009

Field Trip to Gunung Lang, Ipoh

Field Trip to Gunung Lang, Ipoh
24-26 Julai 09
the best experinces =)

24 Julai 09 (Jumaat)

2.45 pm
- berkumpul di hadapan auditorium (semua pelajar Biologi sem 7)
- 3 destinasi berbeza untuk 3 kumpulan (Gunung Lang, Sungkai dan Kuala Selangor)
3.30 pm
- bertolak ke destinasi masing-masing
5.00 pm
- solat asar di R&R
5.30 pm
- tiba di Gunung Lang, berkumpul dan bergerak ke jeti
- tiket bot RM3, tapak perkhemahan RM6, makan RM35
(semua kata mahal termasuk Dr Husni,Ecology's Lecturer)
6.00 pm
- Tiba di tapak perkhemahan
- kami ditemani oleh Dr Fatimah yg sporting, En Zahid, lab assistant (en Faizi dan Pn Irawati), seorang komando (En Nizam)
- dirikan khemah
8.00 pm
- makan malam, tiada pengisian berat hanya taklimat keselamatan oleh En Nizam, semua kumpulan kecil berbincang berkaitan task masing-masing
- setiap kumpulan perlu siapkan 2 task
- untuk kump 4, water quality dan herbarium (wild species)
9.30 pm - tidur

25 Julai 09 (Sabtu)
8.00 am
- sarapan (kuih karipap, donat, cucur badak)
8.30 am
- semua kumpulan bersiap sedia untuk siapkan task masing-masing.
- task kump 4 overlap dgn kump lain (salah faham dengan arahan daripada Dr Fatimah)
9.15 am
- balik semula ke tapak perkhemahan untuk siapkan Water quality
- ambil sampel air di setiap kolam yg ada
2.30 pm
- jungle tracking
- taklimat oleh Uncle Den (suami Dr Hasimah, KJ)
- naik gunung dan masuk gua
4.30 pm
- selesai jungle tracking
- Dr Fatimah beri cadangan naik ke puncak untuk siasat pokok cycad yang boleh diperhati dari bawah..
- sepatutnya cycad boleh tumbuh di kawasan lembap je, so Dr nk pastikan betul ke itu cycad
- En Zahid turut serta
- sahabat-sahabat lain semua kembali ke tapak perkhemahan, yang tinggal hanya kak zi, yus, chuah, izati, hazim, alawi, jimmy, en faizi, asyraf (RA Dr Husni) dan anak Dr Fatimah, Zulkarnain
- En Nizam mengetuai aktiviti spontan ini
- kawasan itu sgt curam, agak sukar untuk kaum banat nak naik ke atas.
- semua berdegil, akhirnya semua sampai ke atas kecuali Dr Fatimah dan Izzati...mungkin keletihan
- memang dapat lihat pokok cycad walau agak jauh.
6.30 pm
- tiba di tapak perkhemahan
8.00 pm
- makan malam, topik utama perbualan makanan mahal tapi tidak cukup untuk semua, briefing aktiviti esok oleh ketua (reza) dan Dr Fatimah
8.30 pm
- mandi, bersihkan diri dan solat
9.30 pm
- berbual berkaitan PBA sampai lewat malam, sahabat lain berbual sambil menyanyi, hilangkan keletihan, kenangan sem akhir
12.15 am - tidur

26 Julai (hari terakhir)
8.30 am
- sarapan (bihun goreng), hujan turun agak lebat, sarapan bersama Dr Fatimah =)
- En Zahid tiba di tapak perkhemahan (berulang alik dari rumah)
- berbual dengan Dr Fatimah dan En Zahid sampai hujan berhenti, macam-macam cerita yang dikongsi
- bermula dengan macam mana nak kenal pasti spesis pokok (akademik) hinggalah kepada kenangan lalu di UKM
- En Zahid junior Dr Fatimah, seronok dengar mereka mengimbau kenangan lama, campus of life
- salah satu cerita, ada 2 orang student UKM (India) nak bunuh diri akibat tension dengan pelajaran
- couple tu nak terjun di kolam dlm UKM, kedua dah bersedia.
- Si lelaki menyorok daripada si wanita
- Si wanita tu terjun selepas menoleh ke kiri dan kanan bila si lelaki dah tiada di sisi
- sebenarnya, tempat yang si wanita terjun tu cetek je...Dr Fatimah kata semua student keluar dari kolej, sambil ketawa
- tak jadi bunuh diri he...he...
11.30am
- hujan dah reda, matahari dah keluar...suasana lembap bertukar panas
- track untuk panjat gunung tak lah licin
- hanya yang berminat menyertai aktiviti ini, tiada paksaan, lebih kurang 25 org shj, yang lain mungkin tidak suka dengan aktiviti lasak
- semua berkumpul, menaiki bot untuk ke gunung yang lain, bertentangan gunung kemarin
- melihat spesis pokok di gunung yang berbeza
- sesuatu yang menarik di situ, terdapat gua bilik, apabila masuk ke dalamnya, hanya muat untuk seorang, terpaksa merangkak
- tetapi kami masuk, sampai 4 orang, berhimpit untuk lihat kekuasaan allah
- dinding gua sangat unik, stalaktik, stalakmig, air bukit subhanallah...tidak dapat dihuraikan dgn kata
- Dr Fatimah tidak dapat masuk kerana perlu merangkak dan luasnya agak terhad
1.30 pm
- Dr nak naik ke atas puncak untuk lihat spesis di sana
- shbt lelaki dah siap sedia di sisi gunung utk membantu shbt wanita, En Nizam, Hazim, Jimmy.
- Liza , naik dahulu diikuti Dr Fatimah dan Hajar
- Yang lain tidak dibenarkan naik sbb space limited
- agak kecewa
2.00 pm
- akibat ingin mengetahui apa yang ada di puncak, kami 3 sahabat mencari jalan yg lain...degil betul he..he..
- berjaya ke kumpulan Dr Fatimah walau ada bahaya...alhamdulillah
- sahabat2 yang lain ikut track yg kami guna...semua nak ke puncak.
- alhamdulillah, dapat lihat spesis cycad, byk juga tumbuh di situ...kalau dijual mahal harganya hampir mencecah ribuan ringgit

- kami bertiga agak lasak kerana dah biasa dgn aktiviti ini, shbt lain mcm terkejut juga...muslimah pun boleh!
3.30 pm
- kami naik bot yang kedua ke tapak perkhemahan semula, yg tinggal hanya 7 wanita termasuk Dr Fatimah, 4 lelaki
3.35 pm
- tiba di tapak perkhemahan, makan tengah hari, bersihkan diri, solat, kemas khemah
4.30 pm
- Dr Fatimah balik dgn staf UPSI naik pajero
- 2 bas menunggu utk kembali ke UPSI

p/s: sahabat-sahabat, kenangan yang wujud takkan dilupakan...the best memories with you!!
nanti kita gathering semula di Gunung Lang.

Wednesday, July 29, 2009

man ana?

Siapa diriku?
Sukar untuk dijelaskan dengan kata-kata kerana diriku berubah mengikut masa dan keadaan.
Kekadang menjadi lebih baik...
dan kekadang menjadi teruk dari sepatutnya...
hanya Allah yang tahu siapa diriku.

Begitulah manusia...
perlukan pimpinan,
bimbingan,
sokongan,
peringatan,
serta pesanan.
astaghfirullahal'azim...

correct me if i'm wrong, syukran =)